Stadsarchief Emaus - Tentoonstelling ‘VLAARDINGEN VIERT VACANTIEFEEST’

Varia, Tentoonstelling
Een stukje historie. De voorzitter van het comité was wethouder en locoburgemeester H.K. van Minnen (1900-1982). Burgemeester mr. J. Heusdens werd tot erevoorzitter benoemd.
De bedoeling was om twee weken lang – onder de naam ‘Vakantieweken’ – een gevarieerd vakantieactiviteitenprogramma aan te bieden voor jong en oud. Tien jaar lang bezorgde het comité de inwoners van Vlaardingen een heerlijke zomer.
Door omstandigheden werd het ‘Vacantie-comité’ in de loop van het jaar 1956 opgeheven. ‘En de jeugd dan?’ klonk het uit diverse hoeken. In 1957 zag daarom het Comité Jeugdvakantievreugd het levenslicht. De zogenaamde ‘Kindervakantiefeest’-activiteiten richtten zich vanaf dat jaar specifiek op de Vlaardingse jeugd. Na het uitgebreide feestprogramma rondom de viering ‘Vlaardingen 700 jaar stad’, in 1973, veranderde er het een en ander. Gemeenteambtenaar Piet Boschman van de afdeling Jeugdzaken werd hoofd van het ‘Vakantiebureau’ en de vakantieweken kregen een meer wijkgericht karakter.

De Vakantieweken hebben die jaren na de oorlog een wezenlijke bijdrage geleverd aan de vorming en het bewustzijn van vele Vlaardingers. Bij het horen van de woorden ‘Droomland’, zeepkistenraces, steltloopwedstrijden, toren beklimmen, maskeradeoptochten, versierde fietsenwedstrijden, lampionoptocht en tobbevaren, komen bij veel vijftig- en zestigplussers de herinneringen eraan weer bovendrijven.

De expositie bestaat uit – veel – foto’s, plakboeken, vakantiegidsen, archivalia en persoonlijke verhalen.

Wanneer?

Vanaf Donderdag 22 juni 2017 tot en met Dinsdag 31 oktober 2017