19e eeuwse villa

Deze stadsvilla is in 1883 gebouwd in opdracht van de Vlaardingse reder A.H.C.M.J. IJzermans en staat ook bekend als Villa Ijzermans. IJzermans liet een torentje bouwen van waaruit hij de schepen binnen kon zien varen. Na de Tweede Wereldoorlog is de villa uitgebreid met een aanbouw van twee verdiepingen. Tussen 1916 en 1922 deed de villa dienst als bijgebouw van de Rotterdamsche Bankvereniging. Daarna is de villa tot 1991 in gebruik geweest als bankgebouw van de firma R. Mees en Zoonen. Daarna werd het pand gebruikt als advocatenkantoor. Tegenwoordig is de stichting Fonds Schiedam Vlaardingen in de villa gevestigd. Links en rechts van de ingang bevinden zich de inscripties Anno en 1883. De ingang wordt omgeven door twee zuilen. Aan de binnenkant van de zuilen staat op het voetstuk de opschriften: ‘De eerste steen gelegd op 23 juli 1884’ en ‘Door Gertrude Arnolda Josefa Maria IJzermans, oud 8 maanden’.

Schiedameweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
3134 BB, Vlaardingen