Slag bij Vlaardingen - Museum Vlaardingen - Boer en Burcht

Tegen elkaar opbiedende handelaren, blatende schapen en wapengekletter. Het zijn beelden en geluiden die horen bij het Vlaardingen van 1018, bij het middeleeuwse Flardinga.
Vanaf 6 april 2018 kan iedereen die sfeer opsnuiven in Museum Vlaardingen. Dan opent de familietentoonstelling Boer & Burcht, waarbij volwassenen en kinderen middeleeuws Flardinga kunnen ontdekken. Ze ontmoeten er verschillende soorten bewoners: boeren, handelaren, migranten en de graven.
Schapen en wol
Uit archeologisch onderzoek naar gevonden skeletten blijkt dat in Vlaardingen ook middeleeuwers uit andere streken verbleven. De 11de-eeuwse boomstamkistman bijvoorbeeld, van wie het museum een gezichtsreconstructie heeft laten maken. Waarschijnlijk was hij uit Engeland of Schotland afkomstig. Misschien was hij een handelaar en kwam hij naar Vlaardingen om wol of linnen in te slaan? Er waren omstreeks 1018 veehouders en er liepen volop schapen rond in de omgeving. Daar kwamen kooplieden op af. Het handelsverkeer was zo intensief dat graaf Dirk III tol liet heffen op de rivier de Merwede, de directe aanleiding tot de Slag bij Vlaardingen.

Wapengekletter
Na 1018 bloeide de nederzetting op. Nieuwkomers wisten Flardinga te vinden en probeerden hier hun kost te verdienen met ambachten en met handel. Vlaardingers sloegen zelfs hun eigen munten, zoals we weten uit de vondst van het ‘Flardinga-muntje’, een topstuk in het museum. Die voorspoed had wel een keerzijde. Graven na Dirk III moesten het gebied blijven bevechten. Bewoners vochten mee in een strijd die niet de hunne was.

Aardedonker
“We zijn erg blij dat Synergique uit Haarlem ons helpt om de tentoonstelling vorm te geven. Zij kunnen als geen ander de juiste sfeer oproepen”, aldus Alex Poldervaart, conservator. “Sfeer en beleving zijn belangrijk in deze tentoonstelling. Het leven in de middeleeuwen was wel wat anders dan nu. In de nacht was het bijvoorbeeld ècht aardedonker. De tentoonstelling nodigt uit om op ontdekking te gaan. Dat je je daarbij kan verkleden, helpt om in de juiste stemming te komen!”

Praktische informatie

kijk op www.museumvlaardingen.nl voor de actuele entreeprijzen.

Vanaf Vrijdag 6 april 2018 tot Zondag 18 november 2018

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

Westhavenkade Model.NdtrcItem.HouseNumber
3131 AG, Vlaardingen