Streekmuseum Jan Anderson - Expositie ’Duizend jaar Vlaardingen, 1018-2018’

“Niet dikke boeken, maar voorwerpen moeten het verhaal vertellen.” Jan Anderson weet hoe hij de Vlaardingers interesse voor het verleden wil bijbrengen. “Via mooie en interessante objecten in 34 vitrines vind je hier duizend jaar historie van de stad, alles wat belangrijk en de moeite waard is.”
Schipper Riedijk
De eerste vitrine behandelt de Slag bij Vlaardingen. Jan Anderson: “Ik begin bij de kleine nederzetting die zich uit de moerasjaren optrok.” De visserijgeschiedenis komt ook aan bod, soms op een onverwachte manier. In een van de vitrines ligt een nota voor het vrijkopen van de Vlaardingse schipper Riedijk. Zijn schip was gekaapt en hij kwam als gevangene in Tunis terecht. Daar sleet Riedijk zijn dagen met slavenarbeid tot hij in 1817 werd vrijgekocht met hulp van de Zweedse consul.
Tol op de dijk
“Een van mijn favorieten is het tolbord dat op de dijk tussen Schiedam en Vlaardingen stond. De Fransen voerden die tol in 1809 in om de weg te bestraten voor de troepen van Napoleon. Dat bleef echter zo tot 1930. Toen was de gemeente Rotterdam het zat en heeft deze de tol afgekocht. Zo zie je dat een eenvoudig bord een heel verhaal kan vertellen.” De tentoonstelling loopt door tot 2018. Er is prachtig reclamemateriaal te zien uit de twintigste eeuw toen de industrie floreerde. Een beeld dat vooral oudere stadsgenoten herkennen. Jan Anderson: “Unilever Research doet straks het licht uit, dan is hier geen bedrijvigheid meer. Dat is ook onderdeel van het Vlaardingse verhaal.”

Schoolklassen
Op maandagen is het museum bestemd voor schoolklassen. Jan Anderson: “Samen met het Stadsarchief doen we dat al enkele jaren met het thema Tweede Wereldoorlog. In 2018 krijgen de leerlingen duizend jaar geschiedenis voorgeschoteld. Het mooie is dat die leerlingen vaak in het weekend terugkomen met hun ouders. Dan hoor je de jongeren aan de ouderen vertellen hoe het er vroeger aan toeging!”

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 17 maart 2018 tot en met Maandag 31 december 2018

Dag Van Tot
Zaterdag 14:00 16:00

* Iedere 1e zondag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur. In juli alle middagen geopend!

Kethelweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
3135 GM, Vlaardingen