Tentoonstelling ‘SPAREN is VERGAREN’.

zaterdag en 1e zondag van de maand

Sparen is vergaren is de titel van onze 152e  tentoonstelling in het 42 jarig bestaan van het Streek Museum Jan Anderson. Tientallen jaren hebben wij alles gespaard voor deze bijzondere tentoonstelling. Het oudste voorwerp is een opgegraven spaarpotje uit de 14e eeuw in de vorm van een vrouwenborst.

De Vlaardingse cultuur profiteert al jaren van het spaarkapitaal dat onze voorouders bij elkaar hebben gespaard vanaf 1823. De Vlaardingse notabelen, w.o. de Burgemeester, hielden op vrijdagavond zitting waar de burgers hun spaarcenten kwamen inleveren. Het eerste jaar legden 211 Vlaaardingers f 4795,- in, met een rentepercentage van  4%.

Bij de verkoop van de Spaarbank aan de VSB Bank werd de opbrengst 8% omgezet in een kapitaal voor het Fonds Schiedam Vlaardingen en Omstreken, dat onze tentoonstelling voor een deel subsidieert.

 

Bijzonder zijn de twee gouden penningen die de Spaarbank in 1972 ontving van de gemeente Vlaardingen bij het 150-jarig bestaan van de bank.

Vroeger ontvingen veel kinderen een dubbeltje om bij te laten schrijven op het spaarboekje.

Veel spaarpotten zijn gemaakt als reclame middel o.a. voor Flipje , Perli boenwas, Andy, bouw voor de Immanuel- en de Bethelkerk en voor het muziekcorps ‘De Pijpers’.

Zelfs in de oorlog zijn in onze stad spaarpotten gemaakt. Voor de onderduikers met een duikende zwemmer er op. Bij HVO werd een bom bestendigde spaarpot gemaakt.

De oudste Vlaardingse is een houten bus uit 1762 met een visser in rode buis met een haring in zijn hand. 

Foto Hans BakkerLocatie Kethelweg 50
Datum zaterdag en 1e zondag van de maand
Organisatie Streekmuseum Jan Anderson
Website https://www.jananderson.nl/
Deel dit via